Voor niets gaat de zon op - Reisverslag uit Lillehammer, Noorwegen van Andre & Andre Dooijewaard & Kusters - WaarBenJij.nu Voor niets gaat de zon op - Reisverslag uit Lillehammer, Noorwegen van Andre & Andre Dooijewaard & Kusters - WaarBenJij.nu

Voor niets gaat de zon op

Door: André K

Blijf op de hoogte en volg Andre & Andre

29 Juni 2011 | Noorwegen, Lillehammer

Dag 14

En weer terug in Lillehammer waar we 10 dagen geleden ook al geweest waren, toen op ‘excursie’ op ons Olympisch dagje.
Vanmorgen zijn we vertrokken vanuit Oppdal, waar we gisteren trouwens een glaasje, fris hebben gedronken voor… 40 kronen (5,13), daar koop je bij ons in Nederland gewoon 4 flessen cola voor (hier 2…) Maar goed, we waren dus vertrokken uit Opdall in de richting van Lillehammer, maar natuurlijk niet rechtstreeks. Na een kilometer of 40 gingen we de E6 af het ‘binnenland’ in.
We kwamen uit in Folldal, een oud mijnwerkersplaatsje. In april 1993 werd de mijn die het hele dorp voor twee eeuwen van werk had voorzien gesloten. Gelukkig hebben de inwoners de mijn en de bijbehorende gebouwen geconserveerd, en zijn deze nu te bezichtigen.
We hebben even rondgekeken, zijn even een stukje de oude (en vooral koude) mijnschacht in geweest, en na de nodige kiekjes te hebben gemaakt zijn we weer vertrokken.
De fossen die we gisteren niet konden vinden, waren ook vandaag voor lange tijd niet te vinden, maar uiteindelijk hebben we er 1 gevonden, en daar hebben we voor de moeders een aantal foto’s genomen (ja ja, nieuwe voor in een fotolijstje). We hebben er bijelkaar denk ik 20 genomen, dus daar moet toch een goede bij zitten.
De weg vandaag ging lekker op hoogte, zo zaten we in de naaldbossen, vervolgens in de lage loofbomen, en even daarna was er alleen nog maar gras en mos dat wilde groeien, en paardenbloemen, die doen het dus echt overal! In totaal hebben we 4 natuurgebieden doorkruist en hebben op de mooiste punten kunnen genieten van de omgeving, en hebben we natuurlijk foto’s gemaakt.
Ook hebben we nog een Stavkirke bezocht, een hele mooie en grote dit keer! (Zie foto.)
De Ringebu Stavkirke is één van de 28 nog bestaande stavkirken in Noorwegen (Ik denk dat we al meer dan de helft gehad hebben inmiddels :p). Het oudste gedeelte van de kerk stamt uit ongeveer 1220, de rest is rond 1600 toegevoegd. Eigenlijk wilden we nog wel even de kerk in, maar bij de entree accepteerden ze alleen contant geld, (Ja, alles kost geld in Noorwegen, alleen de zon is gratis) en dat hadden we niet.
Na het zien van deze kerk zijn we naar Lillehammer gereden, en hebben we – na even uitgepuft te hebben op de hotelkamer – gegeten in Restaurant Nikkers, superleuk en relaxed met terras boven het water.
Nu nog even uitbuiken, whisky erbij en tv kijken… en dan weer slapen, en dan morgen naar onze laatste Noorse stad Fredrikstad.