Bootje-varen
Door: André D
Blijf op de hoogte en volg Andre & Andre
27 Juni 2011 | Noorwegen, Oslo
Voor het eerst sinds de reis begon hadden we een deadline om ergens te komen en wel bij de haven voor de eerste overtocht van de dag. Met enige haast hebben we nog wel even een tussenstop gemaakt om de gletsjer nog een keer op de foto te zetten aangezien het toch net wat helderder was dan 's avonds. Verder zonder problemen van campers of andere wegopstoppers zijn we doorgereden voor de eerste overtocht van 10 hele minuten naar de overkant van de fjord om vervolgens zo snel mogelijk naar de andere kant van het gebergte te komen om de volgende overtocht te halen. Gelukkig lukte dit ook, want het was deze keer een overtocht van een uur met flinke wachttijd als we die gemist zouden hebben. Tijdens beide overtochten hadden we mooie uitzichten op de fjorden en tijdens de langere bootreis zijn we voor de tweede keer de poolcirkel gepasseerd. Helaas hadden we nu geen bubbels meer bij ons haha.
Hoewel we nog een derde boottochtje tegoed hadden, was er vanaf dat moment hadden we geen haast meer aangezien de wachttijd bij de volgende boot maximaal een uur zou kunnen zijn. Dus zijn we rustigaan verder gegaan en hebben we een bezoek gebracht aan een van de Krigsmine, oftewel de oorlogsbunkers, die nog bewaard zijn gebleven. In een van de gebouwen waren verschillende tentoonstellingen waaronder WO2 en de Koude oorlog. Blijft toch indrukwekkend al die apparatuur en wapens, en vooral hoe de verblijven en gevechtsposities uit de berg gehakt zijn.
Zonder haast vervolgden we onze weg tot we ontdekten dat we bijna bij de volgende oversteek waren en de boot bijna zou vertrekken… het is toch wel erg zuur als je op een paar minuten na de boot mist. Dré heeft dus wat extra gasgegeven om de kansen om de boot nog te halen te vergroten en dat had gelukkig nog zin ook. Op het moment dat we bij de haven aankwamen waren de eerste auto’s al ingeladen en konden we nog net in de laatste rij aansluiten.
Helaas begon het een beetje te regenen toen we vertrokken, dus hebben we binnen wat gedronken en twintig minuten later reden we in beter weer de boot weer af.
Na nog een paar uur rijden kwamen met een paar foto-stops zijn we in het hotel in Mosjøen aangekomen en na een wandeling door het weinigvoorstellende dorp – in een zoektocht naar een restaurantje – zijn we in het hotel aangeschoven voor het buffet wat beter was dan we verwacht hadden.