Herzlichen Grüssen aus Tirol! - Reisverslag uit Fagernes, Noorwegen van Andre & Andre Dooijewaard & Kusters - WaarBenJij.nu Herzlichen Grüssen aus Tirol! - Reisverslag uit Fagernes, Noorwegen van Andre & Andre Dooijewaard & Kusters - WaarBenJij.nu

Herzlichen Grüssen aus Tirol!

Door: Andre K

Blijf op de hoogte en volg Andre & Andre

23 Juni 2009 | Noorwegen, Fagernes

Dag 8 – 23 juni
Na Oslo achter ons te hebben gelaten wilden we het binnenland ingaan.. maar laten we zo zeggen.. het was niet de dag van de Navtec... ten eerste wilde hij terug naar Zweden... dus toch maar weer omgekeerd.. ten 2e kende hij de plaats niet waar vandaan ik dit stukje nu schrijf Fagernes.. schijnt een beroemd skioord te zijn... Fagernes? Nooit van gehoord hoor ik je nu denken.. nou dat dacht de Navtec dus ook... maar goed we zijn aangekomen :-) (Mannen kunnen kaartlezen gelukkig :-) )

Maar goed... auto omgedraaid en richting het binnenland gereden op zoek naar een oude Kobalt groeve (de Blaafarvevaerket).. na deze gevonden te hebben, hebben we hier anderhalf uur rondgelopen, erg leuk allemaal, opgeknapte werkhuizen, een waterkracht centrale en een heerlijk terrasje bij een waterval waar we door meisjes met mooie kobalt blauwe rokjes aan wat te drinken en te eten geholpen werden.

De groeve is een echte toeristische attractie. Kids, vaders, moeders, opa en oma’s... alles word meegesleurd en verplaatst over een hoogte verschil van z’n 80 meter... met of zonder rollator.. maakt niet uit... als oma niet hard genoeg loopt duwen we haar wel naar boven... wat zal die het naar haar zin gehad hebben...

De rest van de middag hebben we vooral rond gereden door het steeds woester wordende Noorse landschap. Zijn we hier en daar gestopt om een kiekje te maken, en dachten we een aantal keer een staafkerk herkend te hebben... maar helaas.. morgen staat er 1 op het programma.
Voor degene die denken.. Staafkerk ? kijk morgen maar naar de foto’s.. of google eventjes... Er zijn er nog 29 in Noorwegen, en morgen nog 28 die Dré & Dré nog niet hebben gezien.

De reis die we geboekt hebben zit goed in elkaar in ieder geval.. eerst “leren autorijden” in Zweden.. waar de wegen breder en beter zijn... en dan naar Noorwegen waar elke weg op en af gaat, flinke slingers maakt.. en een stuk smaller is... En het landschap word mooier... Zweden bevat veel bossen en schitterende meren... in Noorwegen nemen de bergen meer de overhand, en maken de meren plaats voor stroomversnellingen.

In Fagernes.. ofwel Tirol-Noord te zijn aangekomen werden we op Duitse wijze begroet in het hotel. In de hotel kamer was de koelkast kapot en het rook er heerlijk naar ammoniak... niet echt goed om in te slapen lijkt me ;). Dus dit maar even bij de receptie gemeld... waarop we een andere kamer kregen.. een mini-suite dit keer... een bed, bankje tafeltje.. het leek wel een appartement... MET balkon waar vanaf ik nu dit stukje schrijf... We hebben het erg getroffen met het weer tot zover.. OK 1 dag regen, maar voor de rest.. zon, zon en nog eens zon.. heerlijk! Vandaag is het zelfs 25 graden geworden, en nu in de schaduw is het zeker nog 20...
Voor de rest is Fagernes te vergelijken met een Oostenrijks winterplaatsje... het hotel is in die stijl, je kunt hamburgers en hot-dogs krijgen en het is dat de lederhosen ontbreken.. maar anders... het hotel stikt nu namelijk van de Duitse gasten...en Hollanders... met 2 OAD bussen voor de deur.

Echt donker word het hier overigens niet... zeker niet als het helder is... om 12 uur is het net zo ‘donker’ als rond 21.00-21.30 in Nederland. best wel vaag eigenlijk... Morgen op naar de Fjorden!