Flora en Fauna
Door: André K
Blijf op de hoogte en volg Andre & Andre
23 Juni 2011 | Zweden, Kiruna
Vandaag zijn we aangekomen op onze noordelijkste Zweedse bestemming, Kiruna.
Kiruna is een kleine fabrieksstad gelegen aan de voet van een mijn, die waarschijnlijk het gros van de inwoners van een inkomen voorziet.
Voor de rest is het een stadje om maar gauw te vergeten, zeker omdat het in de winter een maand lang niet licht word en de temperaturen in de stad zakken tot -25, en in de omgeving van de stad zelfs tot -50.
De reis naar het stadje toe was er vooral één van veel flora en weinig fauna. Het saldo rendieren van vandaag is twee. Eén levend, en één dood.
We zijn zelf nog wel even aangevallen door een stukje flora. Terwijl we een tegemoetkomende vrachtwagen passeerden, verloor die een gedeelte van zijn lading. Een balk viel vlak achter de Mini, op onze rijbaan op de grond, mazzel gehad dus.
Wederom veel bossen en meren vandaag, maar ook een mooie vlakte die wel wat weg had van de Hardangervidda, een soort toendra-aandoende vlakte. Het was er koud, met een venijnige wind! Maar we zaten dan ook op bijna vijftienhonderd meter hoogte.
Hierna hebben we het Ice Hotel nog bezocht, een hotel volledig bestaand uit ijs, nou ja, in de winter dan. Bij een temperatuur van vijftien graden boven nul en een zonnetje zul je begrijpen dat er weinig ijshotel meer stond, niets eigenlijk :)
Naast de locatie waar het Ice Hotel dus stond, heeft Absolut nog wel een ijsbar in een ijshal neergezet. De bar was alleen nog stängt, ofwel gesloten toen wij er waren. (Zo, weer een woord Zweeds geleerd :))
Dit was ook het geval met zo'n beetje alle eetgelegenheden in Kiruna, op wat lugubere pizzeria’s na dan.
Dus toen hebben we maar gewoon in het hotel, of beter gezegd, bij een steakhouse onder het hotel, die ook de locals toelaat, gegeten.
De lokale alcoholisten hebben we dus ook weer gezien, maar ik begrijp ze wel, van dit stadje zou ik ook zwaar aan de drank gaan :)
Morgen gaan we richting Noorwegen, naar Narvik, tijdens de reis ernaartoe gaan we nog een kijkje nemen in nationaal park Abisko, op elandjacht! Bij het park bereiken we ook meteen het hoogste punt van onze reis op 68,31 graden noorderbreedte.
O ja, net klaagde ik nog zoveel over Kiruna, we zitten eigenlijk wel op een heel mooi plekje. Vanuit het hotel kijken we naar de niet-ondergaande zon, naar de besneeuwde bergtoppen van Zweden en Noorwegen, en dat is bepaald geen straf.